Szerzők: L. INCANDELA, G. BELCARO, S. RENTON ES MUNKATÁRSAIK

A HR (Paroven, Venoruton; 0-[ß-hydroxiethyl]-rutosidok) széles körben használatosak a krónikus vénás elégtelenség kezelésében. Számos korábbi vizsgálat igazolta a tünetek javulását és a kapilláris filtráció csökkenését per os kezelés hatására. A mikrocirkuláció vizsgálatára kifejlesztett új eljárások lehetőséget teremtettek a gyógyszeres kezelés hatásának objektív le-mérésére. Ilyen noninvazív módszer a laser Doppler áramlás-mérés (LD), amely lehetőséget nyújt a terápiás hatás értékelésére a mikrokeringés dinamikus paramétereinek és reaktivitásának (pl. venoarterialis reflex válasz) mérése révén. A prospektív, kontrollált, randomizált vizsgáIat célja annak eldöntése volt, hogy a szájon át szedhető HR készítmény hatékonyan javítja-e a mikrocirkulációs paramétereket súlyos vénás hypertensio és vénás microangiopathia esetén. A vizsgálatban 60, oedemával és lipodermatosclerosissal járó, súlyos vénás hypertensióban (vénás nyomás > 65 Hgmm, vénás reflux idő < 8 sec) szenvedő beteg vett részt. Kizáró körülmény volt az egyidejűleg fennálló egyéb kardiovaszkuláris betegség, diabetes mellitus, csont- és ízületi betegség, valamint a korábbi mélyvénás thrombosis (color duplex ultrahang vizsgálattal kizárva). A beválasztást követően a betegek random módon vagy 2x1 g HR-t kaptak, vagy azonos kinézetű placebo terápiában részesültek 8 hétig. Mindkét csoport enyhe fokú (térdig érő elasztikus Sigvaris harisnya) kompressziós kezelésben is részesült a vizsgálat alatt (maximális kompresszió 20 Hgmm). A mikrocirkuláció változását LD-vel (TSI-VASAMEDICS, USA), az oedema képződést a kapilláris filtráció (KF) mérésével (strain gauge plethysmographia, Hokanson, USA) értékelték. A panaszokat és tüneteket ponttáblázat alapján, analóg skálán (0-10) értékelték a beválasztáskor és a kezelés végén. A statisztikai analízist Mann-Whitney U-teszttel és x2 teszttel végezték.

Érbetegségek: 2005/2. 60-61. oldal

A két betegcsoport átlagéletkora megegyezett, az alap paraméterek a beválasztáskor nem különböztek. A placebo csoportban az LD-vel mért nyugalmi áramlás (RF) és a KF mértékében nem volt szignifikáns változás a 8 hetes kezelést követően (I. táblázat). A gyógyszerrel kezelt csoportban az RF 6s a KF is szignifikáns mértékben csökkent (p<0,05). A kapilláris filtráció csökkenését a panaszok és tünetek szignifikáns javulása kísérte, az analóg skálán kifejezett érték 9,3 (3-10)-ról 3,3 (2-10)-re csökkent (p<0,05). A placebo csoportban csak kis mértékű, nem szignifikáns változás volt észlelhető. Mellékhatás nem jelentkezett, a compliance és a tolerabilitás jó volt (egy beteg sem szakította meg a gyógyszeres kezelést). A viszonylag kisszámú beteg 8 hétig tartó vizsgálatával is igazolható volt a HR hatása a bőr mikrocirkulációjára, a boka oedemára és a kapilláris filtrációra. A KF 6s az oedema csökkenése, hasonlóan a korábbi megfigyelésekhez, együtt járt a klinikai tünetek javulásával. A mikrocirkuláció noninvazív vizsgálata alkalmas a vénás hypertensiós microangiopathia kimutatására és követésére, valamint a terápia mikrocirkulációra gyakorolt hatásának lemérésére. A vénás fekélyképződés, illetve a vénás hypertensio jelentős, jól definiált mikrokeringési elváltozásokkal jár együtt. Az LD-vel mért venoarterialis válasz 6s a kapilláris filtráció vizsgálata fontos szerepet játszik az oedema képződés hátterének tisztázásában, a vénás microangiopathia súlyosságának megítélésében, valamint a terápia hatásának Iemérésében. A szájon át adott HR - randomizált, placebo-kontrollált vizsgálatban - hatékonynak bizonyult a mikrokeringés javításában, olyan súlyos krónikus vénás elégtelenségben, ami a bőr mikrokeringésében hyperperfúzióval, emelkedett kapilláris filtrációval, boka oedemával és az ismert, jellemző klinikai tünetekkel járt együtt. A krónikus vénás hypertensio megszüntetésére - amennyiben lehetséges - a a betegek jelentős részében a gyógyszeres, konzervatív kezelés is hatékony, illetve az intervenciós kezeléssel (sebészi vagy scleroterápia) együtt alkalmazandó. Az elasztikus kompressziós terápia nem mindig lehetséges (pl. meleg klíma, túl magas hőmérséklet), de a gyógyszeres kezelés ilyenkor is hatékony, ezért ilyen körülmények esetén alkalmazása feltétlenül javasolt, különösen, ha szignifikáns oedema is jelentkezik.
A vizsgálat igazolta a HR klinikai hatékonyságát krónikus vénás hypertensio és vénás microangiopathia esetén, és alátámasztja a HR terápia jelentőségét ezen népbetegség kezelésében.

(A cikk eredetileg a J. Cardiovase Pharmacol Therapeat 7 /Supplement I./ S-7-S-10, 2002. számában jelent meg.)

Ref: Dr. Farkas Katalin


Érbetegségek: 2005/2. 60-61. oldal