Szerzők: SZERKESZTŐSÉG

A magyar Angiológiai és Érsebészeti Társaság Hazai Vénás Fóruma 3. alkalommal rendezte meg az Another Phlebology konferenciát.

Érbetegségek: 2019/4. - 99. oldal

A magyar Angiológiai és Érsebészeti Társaság Hazai Vénás Fóruma 3. alkalommal rendezte meg az Another Phlebology konferenciát. Az összejövetel még a hivatalos megnyitó előtti gyakorlati kurzussal kezdődött, ahol először Fausto Passariello (a legnagyobb phlebológiai internetes újság ? Vasculab - szerkesztője) az ultrahang vizsgálat fogásait ismertette és mutatta be (1. ábra). Ezt követték a lézer, mikrohullámú és a hab-kezelés eszközeinek és módszereinek ismertetése, majd a seprűerek szkleroterápiája során javasolt átvilágító műszer bemutatása és használatának ismertetése.
A gyakorlati kurzus után a megnyitó előadások következtek, melynek során a hazai phlebológia kiemelkedő alakjainak bemutatására (Sándor Tamás) az Európai Phlebológiai szakvizsga ismertetésére (Spyros Vasdekis, Daniela Radu) és a 25 éves Érbetegségek folyóirat köszöntésére (Kolossváry Endre) került sor.

Another Phlebology konferencia

1. ábra

A kongresszus legnagyobb érdeklődést kiváltó témája az ultrahang energiával történő varix kezelés volt. Erről Alfred Obermayer (eddig az ulcus cruris kialakulásának haemodynamikájával foglalkozó szakember) és René Milleret tartottak előadást. Az utóbbi elnyerte a konferencia legjobb előadásának díját. Milleret nevét a Doppler készülék fejlesztésén kívül a cryo technika és a gőz alkalmazás kidolgozásával kapcsolatosan ismerhetjük (2. ábra).

Another Phlebology konferencia

2. ábra

Újdonság a mikrohullámú készülék alkalmazása a varix-sebészetben (Rozsos István) (3. ábra). Jelentős érdeklődés kísérte a ragasztós visszérműtéttel elért eredmények ismertetését. A legjobb, ragasztóval foglalkozó előadás jutalmazására a Medropolitan és az Invamed cégek díjat alapítottak, amelyet Szabó Attila nyert el (4. ábra). Mégegy díj került kiosztásra, amelyet Várady professzor alapított, a legjobb mini-phlebectomiával foglakozó előadás értékelésére. Ezt Jaroslav Kalemba érdemelte ki.

Another Phlebology konferencia

3. ábra

Another Phlebology konferencia

4. ábra

Több előadás is foglalkozott a varix-műtét utáni recidivák kérdésével. Ezek közül kiemelkedik Lars Rasmussené, aki 5 éven át követte betegeit és lényegében azonos eredményeket talált a lézer, rádiófrekvenciás és hagyományos műtétet követően. A hab-szkleroterápia esetében volt a legmagasabb kiújulási arány, azonban ez az eljárás a legkönnyebben ismételhető és legolcsóbb megoldás.
A kongresszus egyik érdekes témája az agyi vénás keringés nehezítettségéből származó betegségek ismertetése volt (Aldo Bruno, Marian Simka, Franz Schelling).
A kongresszuson mintegy 170-en vettek részt, akik nemcsak a környező országokból (Ausztria, Lengyelország, Románia, Szlovákia, Szerbia, Szlovénia, Ukrajna), hanem más európai államokból (Albánia, Bulgária, Franciaország, Németország, Olaszország, Oroszország, Spanyolország, Törökország) és távolabbi földrészekről (Algéria, Egyesült Államok, India, Mexikó) érkeztek.
A Márványmenyasszony étterem szolgáltatott helyszínt a kitűnő hangulatú, műsoros gála vacsorához.

SZERKESZTŐSÉG


Érbetegségek: 2019/4. - 99. oldal