Szerzők: DR. BIHARI IMRE

Tasnádi professzor lapunk alapításától mostanáig, folyamatosan, számos közleménynyel, folyóiratunkon keresztül gazdagította a hazai szakirodalmat, - az alábbiakban rövid méltatással köszönjük meg lankadatlan alkotó munkásságát, és köszöntjük 80. születésnapja alkalmából.

Érbetegségek: 2017/4. 75. oldal

Tasnádi Géza professzor köszöntése

Tasnádi professzor lapunk alapításától mostanáig, folyamatosan, számos közleménnyel, folyóiratunkon keresztül gazdagította a hazai szakirodalmat, - az alábbiakban rövid méltatással köszönjük meg lankadatlan alkotó munkásságát, és köszöntjük 80. születésnapja alkalmából.
Gödöllőn született 1937. szeptember 7.-én. Végig tanulta mindazt, ami a sebészet, érsebészet és gyermek sebészet magas színvonalú műveléséhez szükséges. Töretlen karrierje juttatta el oda, hogy hosszú évtizedeken keresztül Soltész Lajos utódjaként az érfejlődési rendellenességek és gyermekkori érbetegségek felismerésének és kezelésének legelismertebb hazai szaktekintélye legyen. Hazánk szinte minden érfejlődési rendelenességben szenvedő gyermekét megvizsgálta. Tapasztalatát nemzetközileg is elismerik, melynek számos jele van: szakmai barátságok a világ minden táján, a szakma külföldön szerkesztett tanköny veibe írt fejezetek, nemzetközi kongresszusok budapesti megszervezése, külföldi meghívások speciális műtétek elvégzésére.
A magyarországi élet azonban nem ilyen egyszerű! Végig kellett élnie a II. Világháború civileket sújtó megpróbáltatásait, a háború utáni időszak gyötrelmeit és szegénységét, a szocializmus kikapásait, az ?56-os forradalmat és megtorlást, majd a ?89-90-es felfordulást. Sajnos itt mindig történik valami, és ő kiállta az idők próbáját. Az egészségügy úgy tűnik örökké fennálló nehéz körülményei között tudott lépésről lépésre küzdve új módszereket alkotni, vagy hazánkban bevezetni. Gondolhatunk az arterio- és venográfiák módosításaira, az embolizációval történőgyógykezelésre, vagy új műtéti eszközök és módszerek bevezetésére. Ezek mind a hazai orvoslás-történet maradandó alkotásai.
A gyermekkori érbetegségek kezelése nem mindig sikertörténet, de egy-egy szövődmény megelőzése, vagy az állapot javítása könnyebbség a gyermek és egész családja részére. Nagyon nagy érték, ha van valaki, aki ennek gondját és nehézségeit felvállalja.
Szerteágazó tevékenysége során közvetlen stílusával, pozitív kisugárzásával sikerült mindenkit a jó ügy szolgálatába állítania.
Teljesítményének az ad különleges értéket, hogy nem egy egyetemi intézmény teamjében, nem egy sikeres főnök hát szelével, hanem önállóan, közkórházi körülmények között alkotott és maga vált a fejlődés motorjává. Ez felülmúlja számos megbecsült funkciójának és kitüntetésének értékét.
E jeles alkalomból sokan, akik ismerjük és tiszteljük, szeretnénk megköszönni azt a példamutató lelkesedést, amellyel hivatását, a beteg gyermekeken segítést, mind a mai napig végzi.

Dr. Bihari Imre


Érbetegségek: 2017/4. 75. oldal