Szerzők: DR. MICHEL PERRIN

Az első, Európai Vénás Fórum által szervezett gyakorlati továbbképzés, a ciprusi Larnacában 2010. november 4-6-ig került megrendezésre. A 30 előadó, a véna betegségek 12 európai és amerikai országának kiemelkedő specialistái, élükön Bo Eklöffel, Athanasios Giannoukasszal, Peter Neglennel, Andrew Nicolaidesszel és Stylianos Papasszal bonyolították le a kurzust. A program délelőtti előadásokból és délutáni gyakorlati képzésekből állt.

Érbetegségek: 2011/2. 59-61. oldal

Az első, Európai Vénás Fórum által szervezett gyakorlati továbbképzés, a ciprusi Larnacában 2010. november 4-6-ig került megrendezésre. A 30 előadó, a véna betegségek 12 európai és amerikai országának kiemelkedő specialistái, élükön Bo Eklöffel, Athanasios Giannoukasszal, Peter Neglennel, Andrew Nicolaidesszel és Stylianos Papasszal bonyolították le a kurzust. A program délelőtti előadásokból és délutáni gyakorlati képzésekből állt.

Előadások

Az előadások a következő témákat ölelték fel: alaptudományok, a varicositas kezelése (konzervatív és műtéti), a krónikus vénás elégtelenség diagnózisa és kezelése (C3-C6), az akut mélyvéna trombózis kezelése (konzervatív: antikoagulálás, kompressziós kezelés; műtéti: trombus eltávolítás, cava filter behelyezés). Minden előadást az elnökök megjegyzései és a hallgatóság hozzászólásai követtek, amelyek gyakran szenvedélyes vitákba torkoltak. Az összesen 28 előadáson kívül, külön ülés foglalkozott a szimulátorokkal végzendő jövőbeni oktatással.

Európai Vénás Fórum első gyakorlati továbbképzése

1. ábra.
Cook cava filter bemutatása Tony Gasparis irányításával.

Esetismertetések

A délutáni ülések kezdetén összesen 14 esetet ismertettek. Ezek némi áthangolódást és agytornát jelentettek a tengerre néző, napsütötte teraszon elfogyasztott, bőséges ebédet követően.

Gyakorlati képzések

A gyakorlati képzések jelentették a kurzus legértékesebb részét. A résztvevők négyfős csoportokat alkottak. A csoport sorra járta a 24 képzési állást, ahol minden esetben fél-fél órát töltöttek. A szervezők vagy cégképviselők egyikének demonstrációja után, minden résztvevő alkalmat kapott, hogy a szakemberek segítségével, a célnak legmegfelelőbb eszközzel, maga is gyakoroljon (1-4. ábra). A gyakorlati képzések a legfontosabb véna betegségekkel kapcsolatos témákat ölelték fel: duplex vizsgálatot, véna cava filterek behelyezését, trombektómiát, saphena ablációt, kompressziós módszereket, IVUS és stent alkalmazást.

Európai Vénás Fórum első gyakorlati továbbképzése

2. ábra.
BSCI Wallstentet Peter Neglen irányításával helyezik be.

Duplex vizsgálat

 • Általános cél. A gyakorlat végén minden résztvevő azonosítani tudta a véna és a környező szövetek anatómiai pontjait, az akut és krónikus véna betegségek ultrahang jellemzőit, valamint ezek differenciáldiagnózisát.
 • Alsó végtag - normál lelet. A résztvevők gyakorlatot szereztek a felületes-, mély- és perforans vénák UH diagnosztikájában, használták az occlusio és reflux vizsgálatára alkalmas manővereket, felismerték az eltérő leleteket, és azokat értékelni is tudták.
 • Alsó végtag - felületes vénaelégtelenség. A résztvevők a v. saphena magnában, parvában és az oldalágakban refluxot, ezen kívül a magna és parva közötti összeköttetést tudtak kimutatni, továbbá ennek, a kezelésre vonatkozó jelentőségét meg tudták ítélni.
 • Alsó végtag - mélyvéna elégtelenség. A résztvevők a mélyvénákban refluxot és obstrukciót tudtak kimutatni, továbbá ennek akut és krónikus formáját elkülöníteni. Fel tudták ismerni a felületes reflux hatását a mélyvénák működésére.
 • Alsó végtag - perforans véna elégtelenség. A résztvevők detectálták a perforans refluxot és annak felületes vénákra kifejtett hatását.
 • Abdominális és medencei vénák vizsgálata. A résztvevők megvizsgálták a rekesz és a lágyékszalag közötti terület fő vénás elvezetését. Észlelték a nutcracker és véna iliaca kompressziós szindromák során az összenyomott vénákat, azonosították a v. ovaricát és iliaca internát, és különböző reflux provokáló manővereket alkalmaztak.

Európai Vénás Fórum első gyakorlati továbbképzése

3. ábra.
Innothera kompresszió alkalmazása, Dragan Milic segítségével.

Vena cava inferior (IVC) filter behelyezés és trombektómia

 • ALN opcionális filter. Az oktatás végére a résztvevők a modellbe be tudtak helyezni egy ALN IVC filtert. A pozícionálás és az eltávolítás szövődménymentes elvégzésének speciális módszerét és trükkjeit is megtanulták.
 • Cook - IVC filter. A gyakorlat során megszerezték azt a tudást, amelynek segítségével egy modellbe Cook filtert, akár a v. jugularison akár a v. femoralison keresztül - tekintettel a választás előnyeire és hátrányaira, - be tudtak helyezni, és eltávolítani.
 • Medrad - Angiojet eszköz. A gyakorlat során, az Angiojet műszer összeszerelésének és szétszedésének, a katéter megfelelő kezelésének, alkalmazási indikációjának, a Power Pulse trombolízis adjuváns infúzió adásának és szimulátor eszközön történt gyakorlati alkalmazásának ismereteit, annak előnyeit és lehetséges szövődményeit sajátították el.
 • Coviden-Trellis. A gyakorlat végére a résztvevők a beavatkozásra alkalmas betegeket ki tudták választani, azokat megfelelően előkészíteni, a Trellis eszközt bevezetni és használni, valamint a trombus eltávolításhoz szükséges kiegészítő trükköket képesek voltak alkalmazni.

Saphena abláció

 • AngioDynamics - lézer abláció. A résztvevők a gyakorlat során elsajátították a kezelés megtervezését, a leadott energia megítélését, a generátor beállítását, az eszköz nőver segítségével történő használatát, a kezelendő véna, ultrahang-vezérelt mikro punkcióját, a kezelő szál csúcsának ultrahang segítségével a sapheno-femoralis junkció közelébe történő pozícionálását, a tumescens anaesteticum beadását és VenaCureEVLT eszközzel a kezelés elvégzését.
 • KLS Martin Group-lézer abláció. A résztvevők a gyakorlat végére a KLS lézer-generátor kezelés megtervezését, az energia dózis kiszámítását, a megfelelő paraméterek beállítását, továbbá a v. saphenába behatolást és az intraluminaris szál UH irányított pozícionálását, az asszisztenciával történő együttműködést és végül a megfelelő energiával történő ablációt is elsajátították.
 • Covidien-Radiofrekvenciás abláció. A résztvevők a gyakorlat végére a véna UH irányított kanülálását, a ClosureFast katéter sapheno-femoralis beömlési pozícionálását, a megfelelő tumescens anaestheticummal történő infiltrációt és a ClosureFast katéterrel történő ablációt is elsajátították.
 • Fibrovein-hab scleroterápia. A gyakorlat végére a résztvevők a megfelelő hab levegővel történő elkészítését, a habkezelési terv felállítását, az UH irányított injekciót és a kezelés végén a kompresszió felhelyezését is elsajátították.

Európai Vénás Fórum első gyakorlati továbbképzése

4. ábra.
Cava filter behelyezése Mentice szimulátoron, Lars Lönn irányításával.

Kompressziós módszerek

 • CircAid eszközök. A gyakorlat végére a résztvevők megértették a modellálható, rugalmatlan kompressziót és ennek háttér technológiáját, a terápiás szintű CircAid kompressziós erő mérésének tudományos hátterét, valamint megtanulták és gyakorolták a Juxta-Fit és CircAid készítmények felhelyezését.
 • Inothera-Tubulcus. A gyakorlat végére a résztvevők alkalmazni tudták a többrétegű Tubulcus kompressziót, Picopress és Kikuhime készülékkel a bandázs alatti nyomás értékeket és a statikus feszességi indexet meg tudták határozni, és a Multilayer valamint Tubulcus kötszerekkel különböző kötés alatti nyomásértékeket voltak képesek létrehozni.
 • Lohman & Rauscher-bandage. A gyakorlat végére a résztvevők fel tudtak helyezni egy egyhétig viselhető, rövidre nyújtható kompressziós kötést és saját lábukon érezhették a nyugalmi és munkanyomást, megértették az eredményes kompresszió hatásmódját és haemodynamikáját.
 • Mentice - Simulator. A gyakorlat végére a résztvevők megértették a Mentice VISIT-C szimulátort, a véna cava inferior filterek koncepcióját és képesek voltak a szimulátorba egy Angiotech cava filtert behelyezni.

IVUS/ stenting

 • Cook-Zilver Vena Stent. A gyakorlat végére a résztvevők megértették a megfelelő véna stent eljárások gyakorlatát és az iliofemoralis véna szakaszba egy Zilver Vena stentet be is tudtak ültetni.
 • BCSI-Wallstent. A gyakorlat végére a résztvevők megértették a WALLSTENT behelyezés speciális sajátságait, ki tudták választani a megfelelő méretet és hosszúságot, megtanulták a stent behelyezésben az IVUS irányítást, és be is tudták vezetni a WALLSTENT-et a femoro-ilio-cavalis érszegmentumba.
 • Volcano-IVUS. A gyakorlat végére a résztvevők megértették a Volcano s5 IVUS tower gyakorlati hasznát, a multi-array technológiát, azonosítani tudták az ér lumenét és a kolleteralis ereket, valamint a stenosisokat, és az IVUS kép alapján a kezelést is el tudták végezni.

Európai Vénás Fórum első gyakorlati továbbképzése

5. ábra.
Peter Neglen, Anne Taft, Andrew Nicolaides, Bo Eklöf és Niki Georgiu a következő továbbképzést készítik elő.

Kompressziós harisnyák

 • Bauerfeind harisnya. A gyakorlat végére a résztvevők fel tudták venni egy láb méreteit, meg tudták találni a táblázatban a megfelelő harisnya méretet, alkalmazni tudták a rövid és hosszú megnyúlású kompressziós harisnyákat, a rugalmas és rövid megnyúlású, nagy munkanyomású harisnyák között különbséget tudtak tenni.
 • BSN Jobst-harisnya. A gyakorlat végére a résztvevők a tanultak alapján ki tudták választani a beteg számára legmegfelelőbb kompressziós rendszert, megtanulták a méretlevétel gyakorlatát, a megfelelő sebellátást és bőrvédelmet.
 • Medi harisnya. A gyakorlat végére a részvevők egymásra mérve és próbálva a különböző harisnyákat, különbséget tudtak tenni az egyes termékek tulajdonságaiban, ezáltal a megfelelő méret és tulajdonság jelentőségét meg tudták ítélni.
 • Sigvaris harisnya. A gyakorlat végére a résztvevők ki tudták választani a megfelelő indikációhoz tartozó kompressziós osztályokat, ki tudtak tölteni egy harisnya receptet és a legmegfelelőbb módon fel tudtak helyezni és le tudtak venni egy harisnyát.

Résztvevők

A 2010-es gyakorlati továbbképzésen 38 országból, összesen 114-en, angiológusok, phlebologusok, ér- és általános sebészek és speciálisan képzett középkáderek vettek részt. A résztvevők, oktatók és partner cégek visszajelzése nagyon lelkesítő. Ezen három szempontú résztvevők közötti együttműködés az ipar és a cégek részére is bátorító újdonság. A kezdeti és a tanfolyam végi MCQ test 38-ról 70-re javult. Ez az első EVF gyakorlati továbbképzés a részvevőknek, az akut és krónikus betegségek kezelésére használható, új módszerek teljes körű, gyakorlati megismerését nyújtotta. A következő, második továbbképzés Bécsben, október 20-22 között lesz. Javasoljuk, hogy jelentkezzen minél előbb, - mivel a múltkori alkalommal 50-en, már túl későn jelentkeztek.

Jelentkezés:
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.,
www.euroeanvenousforum.org

M. Perrin,

Clinique Du Grant,
2 Avenue Leon Blum, 69150 Decines, France.
Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.


Érbetegségek: 2011/2. 59-61. oldal