Szerzők: DR. BÉZI ISTVÁN, NAGY ANIKÓ, DR. CSIKI ZOLTÁN, DR. JÁVOR ANDRÁS, DR. SOLTÉSZ PÁL

Napjainkban a civilizált világ morbiditási és mortalitási statisztikáiban változatlanul vezető szerepet töltenek be a cardiovascularis megbetegedések. Ezen betegségek kialakulásában, illetve prognózisában jelentős életmódbeli, ezen belül táplálkozásbeli okokat feltételezhetünk. A vascularis funkciót javító élelmiszerek bevezetése a mindennapi életbe egy olyan új irányzat, mely segíthet ezen magas morbiditású és mortalitású kórállapotok pozitív befolyásolásában. A polyphenolok növényekben található, több fenolgyűrűt és ezekhez kapcsolódó funkcionális csoportokat tartalmazó vegyületek. Számos in vitro és in vivo kísérlet bizonyítja, hogy az emberi és állati szervezet számára számos kedvező hatást fejtenek ki. A szerzők megkísérlik áttekinteni a polyphenolok érrendszerre gyakorolt hatásait a közelmúltban meg - jelent tanulmányok alapján, felhívván ezzel a figyelmet a vegyületcsoport sokrétű felhasználási lehetőségeire illetve a gyógyszeres terápiát kiegészítő dietoterápia fontosságára.

Érbetegségek: 2014/4. 137-143. oldal

KULCSSZAVAK

flavonok, kvercetin, cardiovasculáris hatások, angiológia. gyulladás

A polyphenolok egy heterogén vegyületcsoport, melyek növényekben termelődnek másodlagos anyagcsere - termékekként. Legalább egy fenolos gyűrűjük van, tartalmaznak egy vagy több hidroxil csoportot, valamint egyéb funkcionális csoportok is kapcsolódhatnak hozzájuk. Megítélésük a XX. század során sokat változott. Szent-Györgyi Albert és munkatársai már 1936-ban kimutatták, hogy a bioflavonoidok és a C-vitamin hatásai között erős összefüggés van, ezért C2-vitaminnak nevezték el őket. Később módosították P-vitaminra, mivel vizsgálataik során a vegyületek csökkentették a hajszálerek permeabilitását és törékenységét. Az 50-es években megdőlt az a nézet, hogy a polyphenolok vitaminok lennének, sőt a 70-es években kísérletekkel igazolták, hogy nagy mennyiségű quercetin bizonyos körülmények között mutagén hatású. A figyelem középpontjába a 80-as években kerültek ismét, azóta egyre több adat bizonyítja, hogy in vivo antioxidáns, anticarcinogén és gyulladáscsökkentő hatással rendelkeznek (1).
A nyugati orvoslásban is egyre nagyobb szerep jut a megelőzésre, a helyes életvitel kialakítására. A poly - phenolok kedvező hatásaira a "Francia paradoxon" hívta fel a figyelmet. A franciák a zsírban dús étrendjük ellenére ritkábban szenvednek szív- és érbetegségekben, amit a nagy mennyiségű vörösbor fogyasztásával magyaráztak (2).
Azóta bebizonyosodott, hogy egyes vörösborok nagy mennyiségben tartalmaznak polyphenolokat (3). Számos in vitro és in vivo kísérlet bizonyítja, hogy az emberi és állati szervezet számára a táplálékkal felvett polyphenolok kedvező hatásokat fejthetnek ki. Antioxidáns tulajdonsággal bírnak, képesek befolyásolni a gyulladásos folyamatokat, ezáltal antiallergén, antiasztmatikus és májvédő szereppel bírnak. Képesek enzimek aktivitását módosítani, a carcinogenezist és a mutagenezist is gátolják. Egyes tagjaik - nak ösztrogénszerű hatást tulajdonítanak (izoflavonok). Nem utolsó sorban antibakteriális, antivirális és fungicid hatással is rendelkeznek (4). A kutatások jelenleg is nagy erővel folynak, hiszen a fent felsorolt hatások létrejöttéért olyan összetett mechanizmusok felelnek, amelyeket még nem, vagy csak részben sikerült tudományosan alá - támasztani.
A fent vázolt pozitív hatások, és az a tény, hogy a polyphenolok természetes úton az élelmiszerrel ideálisan bevihető vegyületek, indokolják, hogy összegezzük protektív szerepüket a szív-és érrendszeri betegségek megelőzésében és kezelésében (1. Táblázat).

A polyphenolok szív- és érrendszerre kifejtett hatásai

1. Táblázat.
Polyphenolok rendszerezése és természetes forrásuk

Kardiovaszkuláris rendszerre kifejtett hatásuk

2005-ig epidemológiai vizsgálatok sora jutott arra a következtetésre, hogy a polifenolokban, főleg a flavonoidokban gazdag étrend csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását, mortalitását. Hét, egyenként is több ezer beteget vizsgáló, kohorsz tanulmány kapta azt az eredményt, hogy a flavonolokban, flavonokban vagy catechinben gazdag étrend akár 65%-kal is képes csökkenteni a koszorúérbetegség okozta elhalálozások kockázatát. Fontos megemlíteni, hogy a Caerphilly Study során, amelybe 1900 walesi férfit vontak be, a teafogyasztás ellenére nőtt a koszorúérbetegség mortalitási aránya, amit azzal az angol szokással magyaráznak, hogy a teát tejjel isszák. A tejben lévő fehérjék kötődnek a flavonoidokhoz, ezzel meggátolva a bélből történő felszívódásukat, így a hatásuk kifejtéséhez szükséges koncentrációt nem tudják elérni az emberi szervezetben (5).
A feldolgozott tanulmányok során a kutatók törekedtek a minél inkább homogén vizsgálati csoportok kialakítására, emellett a beavatkozási időszak alatt a résztvevők étrendjéből eliminálták az egyéb magas polyphenol tartalmú élelmiszereket.
Számos klinikai tanulmány bizonyítja, hogy a polifenolok jótékony hatásokat fejthetnek ki az emberi szervezet lipidprofiljár. A szójában található izoflavonok, vagy a flavanokban gazdag zöld tea erélyesen csökkenti a szérum LDL koncentrációját (6), míg a flavonolokat, antocyaninokat és proantocyanidinokat tartalmazó vörös - áfonyalé fogyasztása után a HDL koleszterin szintjének emelkedését figyelték meg elhízott férfiaknál (7).
Statinnal kezelt betegeknek hat hónapon keresztül adott szőlőkivonat csökkentette a natív LDL koncentrációját, míg a resvertrollal dúsított szőlőkivonat nemcsak az LDL szintjét csökkentette erélyesebben, de az oxidált LDL és az apolipoprotein B vérkoncentrációja is alacsonyabb lett a kezdeti értékekhez viszonyítva (8).
A máj által felvételre nem kerülő LDL-t scavenger receptorok (LOX1, SR-A, CD36, CD68,) segítségével egyéb sejtek, például makrofágok és endothelsejtek is felvehetik. A LOX-1 (Lectin-like oxidized receptor) az oxLDL felvételére alkalmas receptor, aktiválódásának hatására gyulladásos citokinek expressziója fokozódik az endotelsejteken, míg a NO felszabadulás csökken, ezáltal az endothelium funkciójának romlását eredményezi. Szintje atherosclerotikus betegségekben, mint a hypertonia, hyperlipidaemia vagy a cukorbetegség, jelentősen emelkedett. A polifenolok képesek akár 88%-kal is gátolni az oxLDL felvételét a LOX-1 receptoron keresztül in vitro kínai hörcsög ováriumsejt modellben. (9). A PPAR receptorcsalád (Peroxisome proliferatoractivated receptor) egyik tagja a PPAR egy sejtmagban található receptor, aktiválódása következtében olyan gének átírása kezdődik meg, amelyek termékei részt vesznek a zsírsavak transzportjában valamint a peroxiszómális és mitokondriális zsírsav ß-ƒŔ-oxidaciojaban, lebontasaban. A ligandjai koze tartozo fibratokat az orvostudomany a gyakorlatban is alkalmazza a lipidprofil helyreallitasara. A resveratrol kepes a PPAR és ko-aktivátora a PGC1 expresszióját növelni (10). Ezen kívül képes indukálni a májban található CYP7A1 enzimet, amely meghatározza a koleszterin epesavvá alakulásának sebességét (11). Emellett az epigallocatechin-gallate a HMGR aktivitásának gátlása által képes csökkenteni az emberi szervezetben a koleszterinszintézist (12).
Az ér endothéljének kiemelkedően fontos szerep jut az értónus, a vérnyomás, a leukocyta adhézió és a trombotikus események szabályozásában. Vizsgálatára az egyik legelterjedtebb, noninvazív módszer az áramlás mediált értágulás vizsgálata (FMD Flow-mediated dilation).
Számos intervenciós tanulmány látott napvilágot az elmúlt évtizedekben, melyek azt sugallták, hogy a flavonoidokban gazdag élelmiszerek, mint a tea, vörösbor, kakaó és szója jótékony hatással bírnak az endothelfunkciókra, egészségesekben és manifeszt szív- vagy agyérbetegségben szenvedőkben is (13). Ras és kollégái vállalkoztak a feladatra, hogy összegezzék a tea-polifenolok FMD-re gyakorolt hatásait kilenc intervenciós tanulmány alapján. A vizsgálatokban résztvevők között voltak egészségesek, mérsékelten hipercholesterinaemiások, vesetranszplantáción átesettek, krónikus vesebetegek és koszorúérbetegségben szenvedők is. Mindössze három vizsgálat során használták a magasabb polyphenol - tartalommal bíró zöld teát, a többi study során fekete teát fogyasztottak. Naponta átlagosan 500 ml tea elfogyasztása 40%-kal növelte az FMD-t a kezdeti értékekhez és azokhoz képest is, akik placebót kaptak (14). A hatás nem meglepő, hiszen az interneten fellelhető Phenol Explorer 3.0 adatbázis adatai szerint a zöld tea minden 100 ml-e átlagosan 8,85 mg (+)- gallokatekin 3-O-gallátot, 8,69 mg (-)- epigallokatekin 3-O-gallátot és 5,22 mg (+)- gallokatekint tartalmaz egyéb, kisebb mennyiségben jelen lévő flavanolok mellett (3).
Egy 2013-as klinikai vizsgálat során eredményként azt kapták, hogy napi 50 g 70% kakaót tartalmazó étcsokoládé 4 héten keresztül fogyasztva szignifikánsan javította az FMD-vel jellemezhető endothelfunkciókat, valamint nem szignifikáns mértékben, de csökkentette a résztvevők vérnyomását, illetve az endothel sejteken kifejeződő adhéziós molekulák (ICAM-1, VCAM-1, E-szelektin) mennyiségét (15).
Érdekes kísérletet végeztek Pécsett a közelmúltban, ahol a resveratrol szekunder prevencióban betöltött szerepét vizsgálták 40 miokardiális infarktuson átesett résztvevő bevonásával. A placebót fogyasztó kontroll csoportban a kezelés végére szignifikánsan csökkent a vörösvértestek deformabilitása míg a vérlemezke aggregáció nőtt, szemben a terápiás csoporttal, ahol ezeket a változásokat a resveratrol kivédte. Továbbá az arteria brachialisban mért FMD, valamint a bal kamra diasztolés funkcióját jellemző E/A hányados szignifikánsan nőtt. Bár nem szignifikáns mértékben, de a bal kamra ejekciós frakciójának nagyságában is javulás volt észlelhető. A betegek 80%-a részesült a study alatt ASA kezelésben, ennek ellenére három hónap alatt a kollagén indukálta vérlemezke aggregáció mértéke növekedett, ami valószínűleg a kezelések során gyakran fellépő Aspirin szenzivivitás csökkenésnek tulajdonítható. A resveratrol ezt az inszen - zivitást jelentősen redukálta, így bizonyítva, hogy a későbbiekben létjogosultsága lehet a koronáriabetegek kezelésébe (16).
Galajda Zoltán és munkacsoportunk standardizált polyphenol-koncentrátum (Flavon Max) keringési hatásait vizsgáltuk koszorúérműtéten átesett betegeken. Kutatásaink eredményeként szignifikáns javulást találtunk a vérnyomás - görbékből számított augmentációs index, valamint a CRP értékek terén (17).
Az endothel védelméért és a vazodilatációért felelős egyik legfontosabb vegyület a nitrogén-monoxid, melyet az endotheliumban található endotheliális nitrogén-monoxidszintetáz enzim (eNOS) termel. A NO a citoplazmában található szolubilis guanilát-cikláz enzimet aktiválja, amely hatására a sejtben megemelkedik a ciklikus GMP (cGMP) szintje. Következményképpen a cGMP dependens protein kináz foszforilálja a miozin könnyű lánc kinázát, csökkentve annak aktivitását. Ez a folyamat a trombocitákban az aggreggáció gátlását, míg simaizmokban elernyedést, ezáltal vazodilatációt eredményez (18). A NO dependens FMD romlása korai jelzője a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának. A NO csökkent mennyisége köszönhető annak is, hogy a szabadgyökök direkt degradálják, vagy indirekt úton, az őt előállító enzim, az eNOS expresszióját csökkentik (19). A resveratrol az eNOS enzim aktivitásának stimulálásával növeli a NO koncentrációját, ezáltal javítva az endothelfunkciót (20). EGCG kezelés hatására emberi endothel sejtvonalban megnövekedett eNOS mRNS prudukciót figyeltek meg, valamint 60%-os NO szint növekedést (20).

A magas vérnyomás szintén fontos rizikófaktora a szív és érrendszeri betegségeknek. E téren legtöbbet a flavanolban gazdag kakaót tanulmányozták, 18 heti adagolást követően például, már kis mennyiségű étcsokoládé (6,3 g/nap, amelynek 30 mg a polifenol tartalma) is szignifikánsan csökkentette mind a systolés mind a diastolés vérnyomást (21). A 297 pácienst bevonó, 10 tanulmányt feldolgozó metaanalízis szerint a 2-től 18 hétig tartó étcsokoládé fogyasztás az SBP átlagosan -4,5 Hgmm-el (p<0.001), a DBP-t -2,5 Hgmm-el csökkentette (p<0,001) (22).
Egy frissebb kutatásban narancslé vérnyomáscsökkentő hatásá figyelték meg egészséges, elhízott önkénteseken. A résztvevőknek 4 hetes periódusokban naponta 500 ml narancslevet, hesperidinnel dúsított kontroll italt, illetve placebót tartalmazó kontroll folyadékot kellett fogyasztaniuk. Az interneten fellelhető Phenol-Explorer adatbázis szerint egyetlen pohár 100%-os narancslé körülbelül 90 mg flavonon glikozidot tartalmaz, tehát mindennapos fogyasztásával nagy mennyiségű poli - fenolhoz tudjuk hozzájuttatni szervezetünket. A sima narancslevet fogyasztók körében -5,5 +/- 1,8 Hgmm, míg a hesperidin plusz kontroll italt ivók között -3,2 +/- 1,5 Hgmm-es csökkenés volt tapasztalható a placebót kapó csoporthoz képest (p=0,023) (23)
A tartós magas vérnyomás, a nyomástúlterhelés a szív strukturális elváltozásához vezetnek, például a bal kamra megnagyobbodásához. Ezekben az állapotokban, a vérben kórosan emelkedik az érszűkítő hatással bíró anyagok koncentrációja, mint az angiotenzin II (Ang II) és az endothelin-1 (ET-1) (50). Az AT1R és a LOX-1 receptornak valószínűleg szerepe van a szívizomsejtek megnagyobbodásában. AngII hatására az AT1R receptor aktiválásán keresztül fokozódik a LOX-1 kifejeződése és az oxidatív stressz mértéke a NADPH-oxidáz és az NF.B aktivációja által. Kurkumin terápia hatására csökken a ROS-ok és a NADPH-oxidáz szintje valamint az NF.B expressziója. (24). EGCG kezelés hatására a FOXO1 transzkripciós faktor gátlása következik be. Ez a faktor aktív állapotban az ET-1 gén promóter régiójához kötődve fokozza az ET-1 szintézisét és szekrécióját (25).
A sérült érfalban a vérlemezkék aktiválódásának és aggregációjának a gátlásával csökkenthető a szív és érrendszeri betegségek során bekövetkező trombotikus események kialakulásának valószínűsége. A kardiovaszkuláris rizikófaktorokkal veszélyeztetett emberek ezért is kapnak prevencióként thrombocyta aggregáció gátló kezelést. 2010-ig több mint 25 klinikai tanulmány bizonyította, hogy a polifenolokban gazdag étrend is képes a thrombocyta aggregációt gátolni, különösen a nem nagy mennyiségű étcsokoládé fogyasztása (26).
A reaktív oxigén gyökök által indukált korai folyamatok közé tartozik a vérlemezkék aktiválódása az endotheliumon megjelenő P-szelektin adhéziós molekula hatására, melynek következményeként a tromboxán A2 (TXA2) és egyéb vérlemezke által termelt faktorok kifejeződése (pl. CD40) emelkedik. Az aktivált vérlemezkék kötődnek a sérült érfalhoz, aggregálódnak, ami trombus kialakulásához, végső soron vazokonstrikcióhoz és érelzáródáshoz vezet. A vérlemezkék összetapadásáért felelős, valamint érszűkítő tulajdonsággal rendelkező TXA2 a sejtek membránjából származó arachidonsavból képződik a COX-1 enzim hatására (27). A resveratrol és az EGCG ezt a lépést képes szelektíven gátolni, tehát antithrombotikus hatással rendelkeznek. A TXA2 dependens vérlemezke aggregáció folyamatában a p38 MAPK útvonal is részt vesz, ezen útvonal gátlásával is képes érvényesíteni a resveratrol az aggregációgátló tulajdonságát (28).
Nem friss, ám mindenképpen érdekes kutatási eredmény, hogy 300 ml magas epicatechin és procyanidin tartalmú kakaó fogyasztása hasonló hatással van a vérlemezkeaggregációra, mint a profilaktikusan alkalmazott 81 mg Aspirin, míg együtt adva javították egymás hatékonyságát. A tanulmány során az Aspirin már 2 óra elteltével gátolta az adrenalin indukálta thrombocyta funkciót, míg a kakaó 6 óra elteltével érte el ezt a hatást. Magában fogyasztva az Aspirin 6 órával később csökkentette az adrenalin-indukálta P-szelektin expresszióját, kakaóval együtt adva viszont ez az idő lecsökkent 2 órára (29).
A reaktiv oxigengyokok jelent.sege az endothel diszfunkcio kialakulasaban, az atherosclerosis progressziojaban es a szivizom infarktusaban illetve reperfuzios karosodasaban kiemelked.en fontos. A reaktiv oxigen gyokok olyan oxigen tartalmu molekulak, melyek paratlan spin. elektronnal rendelkeznek. Egyes tagjai, mint peldaul a nitrogen-monoxid (NO), fontos szereppel birnak az emberi szervezetben, mig masok, peldaul a szuperoxid anion, a hydroxil gyok vagy a lipid peroxil gyokok feherjekkel, DNS-sel vagy zsirokkal reakcioba lepve sulyos sejtkarosodasokhoz vezetnek. Az emberi szervezetben fiziologiai folyamatok soran, mint az aerob anyagcsere, ezeket a reaktiv oxigengyokoket a mitokondrialis elektrontranszportlanc, a NAD(P)H-oxidaz, a xantin-oxidaz, a ciklo-oxigenaz, a lipoxigenaz es a peroxidazok termelhetik (27). A szervezet a ROS-ok ellen vedekezik, kepz.desuk es eliminaciojuk kozott normalis korulmenyek kozott egyensuly van, melyet antioxidans tulajdonsaggal biro enzimek tartanak fenn. Olyan stresszhatasok kovet - kezmenyekent, mint a dohanyzas, a cukorbetegseg vagy az elhizas, ez az egyensuly felborulhat, es a reaktiv vegyuletek hatasara kezdetben reverzibilis, majd kes.bb irreverzibilis karosodasok johetnek letre (27). Resveratrol es herpedin fokozza az Nrf-2 transzkripcios faktor aktivitasat, ezen keresztul noveli bizonyos antioxidans enzimek termel.deset, mint peldaul a hemoxigenaz-1-et, a NAD(P)H, quinone oxidoreduktazet, valamint ƒÁ-glutamilcisztein szintetaz enzimet, amely a glutation szintezisert felel.s (30). EGCG es herpedin kezeles hatasara csokkent a malonaldehid, a reaktiv gyokok mennyisegenek becslesere hasznalt vegyulet koncentracioja a szervezetben, valamint n.tt a szuperoxid dizmutaz es a glutation peroxidaz mennyisege (20).
Az atherosclerosis autoimmun-gyulladasos folyamatkent jellemezhet.. Hypercholesterinaemiaban a hamsejtek adhezios molekulakat kezdenek kifejezni a felszinukon, amelyek fokozni fogjak a feherversejtek kitapadasat az erfalhoz, es jelatviteli utvonalakat aktivalnak bennuk. Az atherosclerotikus plakkokban felhalmozodo leukocitak es makrofagok gyulladasos citokineket, mint peldaul a TNFƒż, az IFN valamint migrációs faktorokat, úgymint MCP-1 (monocita chemoattractant protein-1) szabadítanak fel. Végül az egyik kulcsfontosságú transzkripciós faktor, az NF.B aktiválása által interleukinok (IL-6 és Il-8) és mátrix metalloproteázok szintetizálódnak, amelyek tovább rontják az atherosclerosist. Az oxLDL autoantigénként viselkedik a szervezetben, és képes beindítani olyan jelátviteli útvonalakat, amelyek végül az NF.B transz kripciós faktor aktiválódásáért felelosek (27). Az NF.B olyan fehérjekomplex, amely a citoplazmában inaktív formában található, gátlását az I.B biztosítja, amely kötodik hozzá. Az I.B lebomlása után az NF.B szabadon lép be a sejtmagba, ahol elkezdheti különbözo gének átírását. Aktiválásának eredménye többek között, hogy elosegíti a T-limfociták érését és proliferációját, valamint adhéziós molekulák (VCAM-1, ICAM-1) kifejezodését az endothel felszínén. A resveratrol, kurkumin és az ECGC bizonyítottan képes gátolni ezt az útvonalat, így a gyulladásban résztvevo adhéziós molekulák, interleukinok (IL-6, IL-8), az MCP-1 és a TNFa szintjének csökkenése figyelheto meg. Az EGCG az I.B kináz aktivitásának csökkentésén keresztül mérsékli az I.b lebomlását, ezáltal az NF.B aktivációját (20).
Az atherosclerotikus léziókban apoptózis alakul ki, amely leginkább a vaszkuláris simaizomsejteket, a makrofágokat és az ér endothelsejtjeit érinti (27). Programozott sejthalál a szívizom ischemiájában és az azt követő reperfúzió során is megjelenik a helyileg felhalmozódott oxigén szabadgyökök miatt (20). Az apoptózis olyan sejthalál, amely során a sejt ugyan elpusztul, de membránja nem bomlik fel, sejttartalma nem szabadul ki és így gyulladásos válaszreakciót is csak kisebb mértékben indukál, mint a sejtnekrózis. Endothelsejteken a proapoptotikus stimulust az oxLDL felvétele jelenti a LOX-1-en keresztül, ennek a receptornak az expresszióját csökkenti az EGCG, az oxLDL felvételét gátolja a kvercetin (27). Az extrinsic halál útvonalak elindításáért úgynevezett halál receptorok a felelősek (pl.: Fas, TNFR-1), melyek aktiválását a makrofágok és citotoxikus T-limfociták által termelt ligandok végzik. Az útvonalak végén kaszpázok aktiválódnak (kaszpáz 7, kaszpáz 3), amelyek a fehérjéket képesek hasítani, bontani. Az intrinsic útvonalért a mitokondrium megváltozott permeabilitása a felelős, és az ennek köszönhető citokróm-C kiáramlás. A mitokondrium sejtmembránjában a Bcl-2 nevű fehérje gátolja a citokróm-C kiáramlását, ám ha a proapoptotikus Bax fehérje mennyisége megnő, a Bcl-2-höz kötődve képes azt inaktiválni. Resveratrol és EGCG hatásosan képes csökkenteni a Fas receptor és a Bax protein expresszióját, valamint az aktivált, hasított kaszpáz 3 szintjét, ezáltal segítve a sejtek túlélését (2. Táblázat) (20).

A polyphenolok szív- és érrendszerre kifejtett hatásai

2. Táblázat.
A polyphenolok cardiovascularis hatásai

A krónikus vénainsufficientia, a mély lábvénák billentyűinek veleszületett vagy szerzett elégtelensége miatt alakul ki. Kezdetben reverzibilis oedema jelentkezik hosszas állás vagy ülés következtében, mely az esti órákban a legkifejezettebb. A betegség előrehaladtával az alsó végtagon perzisztáló oedema jelenik meg, amely a keringés zavarához vezet, valamint bőrtünetek alakulnak ki (purpura, haemosiderosis, dermatosclerosis, atrophie blanche, pangásos ekzema és cianotikus bőrszín). A hosszan tartó, súlyos keringési elégtelenség lábszárfekély kialakulására hajlamosít (31). A diosmin a flavonoidok csoportjába tartozó vegyület, és már 1969-ben mint lehetséges terápiás szert mutatták be. A klinikusok körében ismert Detralex 500 mg és Daflon 500 mg tablettánként 450mg diosmint és 50 mg hesperidint tartalmaz mikronizált, könnyen felszívódó, tisztított formában. Krónikus vénás elégtelenségben javítják a vénák tónusát és védik a mikrocirkulációt a gyulladásos folyamatoktól a kapillárisok hyperper meabilitásának csökkentése révén. Placebo csoporttal összevetve napi 2 tabletta Daflon 500 mg 2 hónap alatt jelentősen csökkentette a boka körfogatot krónikus vénás elégtelenségben szenvedő betegekben. A 10 cm-nél kisebb átmérőjű lábszárfekély kezelése során szignifikánsan több beteg ért el teljes gyógyulást azok közül, akiknek a terápiája Daflon 500 mg-mal volt kiegészítve, mint azok, akik csak kompressziós és lokális kezelést kaptak (32).
A mikronizált, tisztított flavonoidoknak a végbél vénás plexusainak varicositásai, az aranyeres csomók kezelésében is kitüntetett szerepük van. Napi 2 tabletta Daflon 500 mg szedése 60 napon keresztül csökkentette mind az akut, mind a krónikus belső aranyeres csomók tüneteit, valamint elektív műtét után a másodlagos vérzés kialakulásának valószínűségét (32).
Összefoglalóan azt mondhatjuk el, hogy a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a 2010-es évben a magyar lakosság fejenként átlagosan 47,8 kg zöldséget és 37,1 kg gyümölcsöt fogyasztott. A jelenleg érvényes táplálkozási ajánlás szerint naponta minimum fél kilogramm zöldséget, gyümölcsöt lenne érdemes fogyasztani (ez a két élelmiszer - csoportra vonatkoztatva összesen évente kb. 180 kg/fő elfogyasztását jelentené). Jól látható tehát, hogy hazánkban nagymértékben elmarad a valós fogyasztás, és így a megfelelő mennyiségű polyphenol bevitel is az ajánlott mennyiségtől (33).
A polyphenolok cardiovasculáris rendszerre ható számos pozitív tulajdonsága miatt érdemes odafigyelni megfelelő mennyiségű bevitelükre; kiemelten a rizikócsoportban lévők számára, de egészségeseknek is ajánlott kihasználni a bennük rejlő lehetőségeket, hiszen számos preventív tulajdonsággal is bírnak.

Köszönetnyilvánítás

A kutatás a TÁMOP-4.2.4.A/2-11/1-2012-0001 azonosító számú Nemzeti Kiválóság Program Hazai hallgatói, illetve kutatói személyi támogatást biztosító rendszer kidolgozása és működtetése konvergencia program című kiemelt projekt keretében zajlott. A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társ finanszírozásával valósul meg.
A Debreceni Egyetem Klinikai Központ Angiológiai Tanszékének valamint az Agrártudományi Központ Állattudományi, Biotechnológiai és Természetvédelmi Intézetének közös közleménye.
A tanulmány elkészítésében Dr. Bézi István és Nagy Anikó egyenlő mértékben vettek részt.

Irodalom

 1. Hegedűs A, Stefanovitsné Bányai É. Természetes anti - oxidáns-forrásunk: A gyümölcs. Debreceni Egyetem, AGTC, Kertészettudományi Intézet, 2012, 68-69

 2. Renaud S, de Lorgeril M. Wine, alcohol, platelets, and the French paradox for coronary heart disease. Lancet. 1992, 339:15231526

 3. www.phenol-explorer.eu

 4. Naczk M, Shahidi F. Extraction and analysis of phenolics in food. Journal of Chromatography. 2004, 1-16

 5. Arts IC, Hollman PC. Polyphenols and disease risk in epidemiologic studies. Am J Clin Nutr 2005, 81 (1 Suppl.): 317S-325S

 6. Koo SI, Noh SK. Green tea as inhibitor of the intestinal absorption of lipids: potential mechanism for its lipidlowering effect. J Nutr Biochem 2007, 18:179-183

 7. Ruel G, Pomerleau S, Couture P, Lemieux S, Lamarche B, Couillard C. Favourable impact of low-calorie cranberry juice consumption on plasma HDLcholesterol concentrations in men. Br J Nutr. 2006, 96:357-364

 8. Tomé-Carneiro J, Gonzálvez M, Larrosa M, García- Almagro FJ, Avilés-Plaza F, Parra S, Yáńez-Gascón MJ, Ruiz-Ros JA, García-Conesa MT, Tomás-Barberán FA, et al. Consumption of a grape extract supplement containing resveratrol decreases oxidized LDL and ApoB in patients undergoing primary prevention of cardiovascular disease: A triple-blind, 6-month followup, placebo-controlled, randomized trial. Mol Nutr Food Res. 2012, 56:810821

 9. Nishizuka T, Fujita Y, Sato Y, Nakano A, Kakino A, Ohshima S, Kanda T, Yoshimoto R, Sawamura T. Procyanidins are potent inhibitors of LOX-1: A new player in the French Paradox. Proc Jpn Acad Ser B Phys Biol Sci. 2011, 87:104113.

 10. Rimbaud S, Ruiz, M, Piquereau J, Mateo P, Fortin D, Veksler V, Garnier A, Ventura-Clapier R. Resveratrol improves survival, hemodynamics and energetics in a rat model of hypertension leading to heart failure. PLoS One 2011, 6, e26391

 11. Chen Q, Wang E, Ma L, Zhai P. Dietary resveratrol increases the expression of hepatic 7á-hydroxylase and ameliorates hypercholesterolemia in high-fat fed C57BL/6J mice. Lipids Health Dis. 2012, 11:56

 12. Cuccioloni M, Mozzicafreddo M, Spina M, Tran CN, Falconi M, Eleuteri AM, Angeletti M. Epigallocatechin- 3-gallate potently inhibits the in vitro activity of hydroxy-3-methyl-glutaryl-CoA reductase. J Lipid Res. 2011, 52:897907

 13. Habauzit V, Morand C. Evidence for a protective effect of polyphenols-containing foods on cardiovascular health: an update for clinicians. Ther Adv Chronic Dis. 2012 Mar 3, (2):87-106. doi: 10.1177/204062231143 0006

 14. Ras RT, Zock PL, Draijer R. Tea consumption enhances endothelial-dependent vasodilation; a meta-analysis. PLoS One 2011, 6: e16974

 15. Nogueira Lde P, Knibel MP, Torres MR, Nogueira Neto JF, Sanjuliani AF. Consumption of high-polyphenol dark chocolate improves endothelial function in individuals with stage 1 hypertension and excess body weight. Int J Hypertens. 2012, 147321. doi: 10.1155/2012/147321. Epub 2012 Nov 8.

 16. Magyar K, Halmosi R, Palfi A, Feher G, Czopf L, Fulop A, Battyany I, Sumegi B, Toth K, Szabados E. Cardioprotection by resveratrol: A human clinical trial in patients with stable coronary artery disease. Clin Hemorheol Microcirc. 2012, 50:179187

 17. Galajda Z, Dér H, Balogh E, Szentkirályi I, Tóth Z, Soltész P, Szentmiklósi AJ. Cardiovascular actions of a standardized polyphenol concentrate on patients undergoing coronary bypass grafting: a randomized, double-blind, placebo-controlled study. Magy Seb. 2008;61 Suppl:41-4. doi: 10.1556/MaSeb.61.2008. Suppl.10. Hungarian.

 18. Gyires K, Fürst Zs. A farmakológia alapjai Medicina Könyvkiadó Zrt. Budapest, 2011, 11:171-172

 19. Cai H, Harrison DG. Endothelial dysfunction in cardiovascular diseases: The role of oxidantstress. Circ Res. 2000, 87:840844

 20. Khurana S, Venkataraman K, Hollingsworth A, Piche M, Tai TC. Polyphenols: benefits to the cardiovascular system in health and in aging. Nutrients. 2013 Sep 26, 5(10):3779-827

 21. Taubert D, Roesen R, Lehmann C, Jung N, and Schomig E. Effects of low habitual cocoa intake on blood pressure and bioactive nitric oxide: a randomized controlled trial. JAMA 2007a, 298:49-60

 22. Desch S, Schmidt J, Kobler D, Sonnabend M, Eitel I, Sareban M, et al. Effect of cocoa products on blood pressure: systematic review and meta-analysis. Am J Hypertens 2010, 23:97103

 23. Morand C, Dubray C, Milenkovic D, Lioger D, Martin JF, Scalbert A, Mazur A.: Hesperidin contributes to the vascular protective effects of orange juice: a randomized crossover study in healthy volunteers. Am J Clin Nutr. 2011 Jan, 93(1):73-80. doi: 10.3945/ajcn.110.004945. Epub 2010 Nov 10

 24. Kang BY, Khan JA, Ryu S, Shekhar R, Seung KB, Mehta JL. Curcumin reduces angiotensin II-mediated cardiomyocyte growth via LOX-1 inhibition. J Cardiovasc Pharmacol. 2010, 55:417424

 25. Reiter CEN, Kim J, Quon MJ. Green tea polyphenol epigallocatechin gallate reduces endothelin-1 expression and secretion in vascular endothelial cells: Roles for AMP-activated protein kinase, Akt, and FOXO1. Endocrinology 2010, 151:103114

 26. Habauzit V, Morand C. Evidence for a protective effect of polyphenols-containing foods on cardiovascular health: an update for clinicians. Ther Adv Chronic Dis. 2012 Mar 3, (2):87-106. doi: 10.1177/204062231143 0006

 27. Császár A. Atherosclerosis. Elmélet Klinikum. Medicina Könyvkiadó Zrt, Budapest, 2010, 49-129

 28. Shen MY, Hsiao G, Liu CL, Fong TH, Lin KH, Chou DS, Sheu JR. Inhibitory mechanisms of resveratrol in platelet activation: Pivotal roles of p38 MAPK and NO/cyclic GMP. Br J Haematol. 2007, 139, 475485

 29. Pearson DA, Paglieroni TG, Rein D, Wun T, Schramm DD, Wang JF, et al. The effects of flavanol-rich cocoa and aspirin on ex vivo platelet function. Thromb Res 2002, 106: 191197

 30. Ungvari Z, Bagi Z, Feher A, Recchia FA, Sonntag WE, Pearson K, de Cabo R, Csiszar A. Resveratrol confers endothelial protection via activation of the antioxidant transcription factor Nrf2. Am J Physiol Heart Circ Physiol. 2010, 299, H18H24

 31. Herold, G. Belgyógyászat. Medicina Könyvkiadó Zrt, Budapest, 2009, X:1246-1248

 32. Lyseng-Williamson KA, Perry CM. Micronised purified flavonoid fraction: a review of its use in chronic venous insufficiency, venous ulcers and haemorrhoids. Drugs. 2003, 63(1):71-100. Review

 33. Táplálkozási Akadémia Hírlevél, V. évfolyam 6. szám, 2012. június, MDOSZ

Dr. Bézi István, Nagy Anikó, Dr. Csiki Zoltán, Dr. Jávor András, Dr. Sotész Pál


Érbetegségek: 2014/4. 137-143. oldal